Followers

domingo, 3 de junio de 2018

VELA:

 

Imagen relacionada

La vela és un esport nàutic que consisteix a controlar la dinàmica d'un vaixell propulsat només pel vent en les seves veles. La navegació a vela, com a esport, pot ser d'esbarjo o de competició. Les competicions de vela s'anomenen regates, i les embarcacions velers.

La navegació d'esbarjo o esportiva va néixer als Països Baixos al segle XVII, però va ser el rei Carlos II d'Anglaterra qui el va convertir en esport al seu país, després del seu retorn de l'exili a Holanda. La primera regata de la qual es té constància va tenir lloc al riu Tàmesi, entre Greenwich i Gravesend, competint els navilis de Carles II i el seu germà el duc de York.

A Estats Units va tenir gran repercussió, i en 1851 el Club de Iots de Nova York va enviar una goleta anomenada America per competir contra embarcacions britàniques a la Queen 's Cup. L'America va guanyar contra 14 rivals i es va endur la copa, donant origen a la competició més antiga d'aquest esport en l'actualitat, la Copa Amèrica. Amb l'arribada del motor de vapor la vela va perdre la seva importància com a mitjà de transport i es va acréixer el seu aspecte lúdic i esportiu.

L'evolució en els materials ha provocat també canvis molt importants durant el segle XX a la construcció dels iots, i l'ocupació de fibra de carboni i d'alumini ha dotat a les embarcacions de molta més velocitat.

Vela lleugera i vela de creuer
Es consideren embarcacions de vela lleugera les de menor eslora, que han de ser encallades a terra abans i després de la navegació. Solen ser models amb unes mesures, uns pesos i uns aparells idèntics, que regulen els organismes que regeixen les diferents clases.Suelen tenir uns timons i orses petits o abatibles.

Les embarcacions de creuer són aquelles altres, normalment de major eslora, que es mantenen a flotació tot el temps, ja que la seva orsa i el seu timó no són extraïbles. Poden pertànyer a una classe o ser dissenys únics. Hi ha moltes embarcacions de creuer que s'utilitzen només per a competicions, o regates i que requereixen un manteniment especial en varadors nets i protegits.


Resultado de imagen de DEPORTE DE VELA

Resultado de imagen de DEPORTE DE VELA

No hay comentarios:

Publicar un comentario