KITESURF:
kiteboarding, o flysurfing i fins i tot s'ha proposat l'adaptació tablacometa, és un esport de lliscament que consisteix en l'ús d'un estel de tracció (kite, de l'anglès), que tira de l'esportista (Kitesurf) per quatre o cinc línies, dues fixes a la barra (de direcció), i les dues o tres restants (de potència) passen pel centre de la barra i se subjecten al cos mitjançant un arnés, permetent lliscar sobre l'aigua mitjançant una taula o un esquí aquàtic sobre taula ( esquí-surf) dissenyat per a tal efecte.
Es poden practicar diverses modalitats; salts i maniobres (estil lliure), regates entre boies (race) i surf a onades (surfkite) .
L'equip bàsic de kitesurf es composa de:
Cometa
Barra de direcció
arnés
taula
4 o 5 línies (cordes de subjecció a l'estel)
Leash, línia de seguretat de l'arnès a la barra
I opcionalment pot incloure elements de seguretat i comoditat com:
Casc
Armilla salvavides (de flotació o contra impactes)
Vestit de neoprè i escarpins
buggy de sorra
monopatí tot terreny
També serveix comptar amb eines que permetin consultar la velocitat i la direcció del vent.
No es recomana la pràctica del kite amb vent de terra (off-shore), perquè s'allunya massa de la platja. A Espanya hi ha llocs específics on amb vent de terra si es pot navegar.
L'equip bàsic conté diferents elements de seguretat. El tàndem cometi-barra és el que més elements conté. En cas que bufi un vent massa fort amb el qual l'estel es pugui descontrolar i pugui arrossegar, la unió a l'arnés anomenada chickenloop té una anella de seguretat que permet deixar anar l'estel del cos. És només llavors quan actua la cinquena línia, opcional, que evita que l'estel s'allunyi i s'extraviï.
A través de la barra passen unes línies, donant un marge perquè la barra pugui pegar-se més al cos o allunyar-se, aquesta acció influeix lleugerament en l'estel fent-la més o menys sensible al vent (captant més o menys vent), és per si mateix una mesura de seguretat, ja que es pot regular l'estel quan vénen ratxes fortes de vent. Els estels de dues línies no tenen aquest sistema, avui dia imprescindible.
No hay comentarios:
Publicar un comentario